AKADEMİSYENLER VE STK'LAR İLE VERİ PAYLAŞIMI ÇALIŞTAYI

Buradasınız

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Gelir İdaresi Başkanlığının faydalanıcı kurum, PwC Türkiye’nin yüklenici firma olduğu “Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Kapsamında Denetim Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Kurumlar Arası Veri Paylaşımının Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi” kapsamında gerçekleştirilen “Akademisyenler ve STK’lar ile Veri Paylaşımı” çalıştaylarının ikincisi, 17-18 Mart 2022 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı ve PwC Türkiye tarafından yapılan açılış konuşmalarında, veri analitiği ve paylaşımına odaklanan projenin amacından ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleden bahsedilmiştir.

Yapılan sunumlarda, Gelir İdaresi Başkanlığına ait veri sistemleri ve dijital uygulamalar hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından “Ulusal Hesaplar Sisteminde Gözlemlenemeyen Ekonominin Ölçülmesi” ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından “Esnaf ve Sanatkarların Gözünden Veri Paylaşımı ve Entegrasyonunun Önemi” adlı sunumlar gerçekleştirilmiştir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sunumunda TOBB tarafından toplanan ve tutulan verilerin kapsamı aktarılmış, TOBB ve GİB arasındaki veri paylaşımının detaylarından bahsedilmiştir.

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pelin VAROL İYİDOĞAN yaptığı sunumda, maliye akademisyenleri perspektifinden veri ihtiyaçlarını anlatmış, talep edilen verilerin kendileriyle paylaşılması durumunda mümkün hale gelecek akademik çalışmalar hakkında görüşlerini belirtmiştir.

Çalıştayın ikinci gününde Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Abdurrahman BAŞARAN, Avrupa Birliği üyesi farklı ülkelerdeki veri uygulamaları ve kişisel verilerin korunmasına yönelik kanuni düzenlemeler üzerine bilgiler aktarmış ve önerilerde bulunmuştur.

Sunumların ardından katılımcılar çalışma gruplarına ayrılarak akademi ve STK’lar ile ortaklaşa gerçekleştirilebilecek çalışmalar üzerine görüşlerini belirtmiş ve mevcut sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunmuştur.